Tipy na pestré jídlo

01.03.2018

Batáty, zelenina (špenát, chřest, cibule, paprika) plátek masa

HERMELÍNOVÁ POMAZÁNKA

📝RECEPT: 50g hermelínu, 1 vejce uvařené na tvrdo, 30g jogurtu, 30g krémového sýra, 15g hořčice, 1 okurka, pažitka, 5g olivového oleje, sůl, pepř dle chuti, sušený česnek - nakrájet vše na drobno a zamíchat 😊jednodušší to být nemůže

PLNĚNÉ BORŮVKOVÉ KNEDLÍKY Z TVAROHU A KRUPICE

s vanilkovým pudinkem a mákem
Recept je úplně primitivníJe to vždycky poměr 1:2 krupice a tvaroh, tzn. na 100g krupice, 200g tvarohu (odtučněný z vaničky). Já měla tentokrát 120g krupice a 240g tvarohu, vyšlo mi asi 10 knedlíčků.
Důležitě je nepřidávat vodu, ani jinou tekutinu. Nejlepší je nejdříve hodně rozšlehat tvaroh a pak k němu postupně přisypávat krupici a zpracovat tak hodně tuhé nelepivé těsto.
Tvaroh předem jen dosladíme oblíbeným sladidlem. Flavdrops nebo osladit vl. způsobem. V navlhčených rukách pak tvoříme placičky, které naplníme borůvkami smíchané s borůvkovou marmeládou a zabalíme jako knedlíček. Vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou a pak ještě cca 1 minutku. Já jsem si je pak ještě osmažila na kokosovém oleji s medem, mňam 😍 Jo a z toho těsta se dají dělat i nočky, nebo šišky 😋jestli zkusíte, dejte vědět 😊

INSPIRACE - https://www.instagram.com/veju.star
#veju.star @veju.star

ŠTRŮDL POVIDLOVO-MÁKOVÝ

🌟60g ovesných vloček umletých na mouku
🌟65g špaldové hladké mouky (lžíci dát stranou na podsypání při válení)
🌟10g vanilkového proteinu
🌟60g rozmačkáného banánu
🌟60g tvarohu
🌟1 rozšlehané vejce (maličko nechat na pomazání před pečením)
🌟15g medu
🌟10g vanilkového pudinkového prášku
🌟40g kefíru
🌟25g mletého máku
🌟30g švestkové biolády (příště bych ale přidala více)
🌟vanilkové flavdrops
🌟citronové kúra, vanilka
Postup: mouky, protein a koření si smícháme v jedné misce, ve druhé větší nádobě si důkladně společně rozšleháme banán, tvaroh, med a vejce, až poté postupně přisypáváme sypkou směs, dokud nevytvoříme lepivé těsto, které dáme minimálně na půl hodiny do lednice odležet, bez toho bychom ho velmi těžko vyváleli, mezitím si připravíme makovou náplň - pudinkový prášek jsem si rozmíchala v kefíru, pak přidala mák a dosladila vanilkovými flavdrops (množství záleží na tom, jak moc sladkou náplň chcete), těsto si vyválíme na pomoučeném vále na poměrně tenkou placku, pomažeme nejdříve švestkovou bioládou (nebo jiným ovocným džemem) a pak naneseme makovou náplň, těsto zarolujeme a vznikne nám váleček, oba dva konce přehneme dospod a zahladíme, aby nápň nikudy nevytekla, na závěr pomažeme zbytkem rozšlehaného vajíčka a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na cca 25 minut, dokud povrch není zlatý, doporučuji nevynechávat to pomazání vajíčkem, nepraskne a náplň nevyteče, i kdyby jste měli mít někde pidi dírku 😊

INSPIRACE - https://www.instagram.com/veju.star
#veju.star @veju.star

VANILKOVÝ PALENTOVÝ DORT S CITRÓNOVOU KŮROU, VANILKOVÝM PUDINKEM A VRSTVOU MÁKU

Recept:
Nejprve jsem si uvařila pudink z 10g vanilkového pudinkového prášku a 150 ml mléka, jako sladidlo jsem dala několik kapek vanilkové flavdrops, po zhoustnutí jsem ho odstavila z plotny a zamíchala do něj 15g máku a 30g tvarohu, dala jsem stranou.

Těsto - 70g polenty, 50g OatMash, 40g celozrnné mouky, 10g vanilkového proteinu, šťáva z kousku citronu (tak dvě lžíce), citronová kůra, prášek do pečiva, žloutek, 30g tvarohu, 80g romačkaného banánu, vanilkové flavdrops a na závěr jeden vyšlehaný bílek. Použila jsem menší formu, než obvykle, aby byl dortík vyšší a šlo to dobře navrstvit :) má myslím 18cm

Dáme menší půlku těsta do formy, na to narvstvíme směs pudinku a máku a na to opatrně rozprostřeme zbytek těsta, pekla jsem klasicky na 200 stupňů 30 minut, pak jsem koláč nechala v troubě další 10 minut, vyndala a po vychladnutí na pokojovou teplotu jsem dala do lednice na cca 10 hodin, pudink krásně ztuhnul a těsto bylo díky tomu úplně vláčné mňam :)

INSPIRACE - https://www.instagram.com/veju.star
#veju.star @veju.star

Vajíčka, zelenina, toast, šunka, ovoce

🥕ŠPALDOVÉ MRKVOVÉ ŠÁTEČKY S POVIDLY🥕

Špaldová mouka 250 g + 15 na válení, na jemno nastrouhaná mrkev 235g, citronová kůra, prášek do pečiva ½
100g másla, 50g kokosového oleje, Povidla 210g +-

👉smícháme mrkev s moukou, citronovou kůru a prášek do pečiva
👉máslo s kokosovým olejem si rozehřejeme ve vodní lázni a vše spojíme v těsto
👉dáme odpočinout na 1h do lednice
👉vyválíme na pomoučeném vále, vykrájíme kolečka pomoci skleničky
👉každé kolečko naplníme povidly, přehneme a dáme na plech, každý šáteček potřeme rozšlehaným vajíčkem
👉pečeme na 180 stupňů cca 10-15 min do zlatova
🥕Dobrou chuť🥕

INSPIRACE - https://www.instagram.com/veju.star
#veju.star @veju.star

ŠMAKOUKNÍ MERUŃKOVÉ KULIČKY S KOKOSEM NEBO SKOŘICÍ

Makra: 666kcal, 50,1g B, 72g S, 18,6g T a 9,7g vlákniny 👍
Recept na 2 porce (24ks)

🌴 100g měkkého tvarohu v alobalu
🌴 100g meruňkového Šmakouna 🌴 50g kokosové mouky 🌴 70g mletých vloček 🌴 stévie 🌴 trochu vody
Šmakouna nastrouháme najemno, smícháme se vším ostatním a vytvoříme pevné těsto. Dáme na chvilku do lednice. Poté tvoříme kuličky, které obalíme v 7g kokosu a skořici. 😁

Inspirace - #jumping_crossfit @jumping_crossfit

ŠMAKOUNÍ KARBANÁTKY

• jeden váleček uzeného šmakouna - na jemno nastrouhat
• 1 vajíčko • 20g tvarohu • 10g celozrnné mouky
• jarní cibulka, sůl, majoránka • vše smíchat, vytvořit pidi karbanátky a péct na 180 stupňů cca půl hodiny ☺️

INSPIRACE - https://www.instagram.com/veju.star
#veju.star @veju.star

Topinky z trouby a masozeleninova směs